Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου 2009

Περί Ψηφιακής Τάξης γκρίνιες επιπέδου και νάχουμε να λέμε

Διαβάζω ότι η υφυπουργός Παιδείας είπε στη Βουλή (δες εδώ) ότι «Οι περισσότεροι από τους εκατόν πενήντα χιλιάδες φορητούς υπολογιστές [το σωστό: περίπου 120 000] που μοιράστηκαν από το υπουργείο Παιδείας στους μαθητές της Α΄ τάξης Γυμνασίου, χρησιμο-ποιούνται μόνο για να παίζουν τα παιδιά (…)». Aλλά και στο blog του ετέρου (και blogger) υφυπουργού Παιδείας (δες εδώ) παρατίθεται δάνειος ο παρακάτω …ετερο-σχολιασμός (με ακολουθία περίπου 30 άλλων σχολίων) :
-Τα παιδιά της α΄ γυμνασίου πήραν από έναν υπολογιστή.
-Τα παιδιά της α΄ γυμνασίου δεν χρησιμοποιούν τον υπολογιστή που πήραν στα περισσότερα μαθήματα.
-Γιατί οι περισσότεροι καθηγητές αν και δήλωσαν ότι επιθυμούν να συμμετέχουν στο πείραμα, δεν κάνουν τίποτε γιατί δεν ξέρουν ούτε να χρησιμοποιούν τον υπολογιστή αλλά ούτε και να εφαρμόζουν τις νέες διδακτικές προσεγγίσεις. Το δήλωσαν για να πάρουν τον υπολογιστή.
-Τα παιδιά δε φέρνουν τον υπολογιστή στο σχολείο, τον έχουν σπίτι για να παίζουν παιχνίδια.
-Και μην ξεχνάμε ότι οι υπολογιστές δόθηκαν λίγο πριν τις εκλογές.
-Μην ξεχνάμε ότι σε κάθε υπολογιστή αντιστοιχούσε ένα κουπόνι των 450 ευρώ.
-Μην ξεχνάμε ότι οι προμηθευτές έδιναν με τον υπολογιστή δώρα μέχρι και 250 ευρώ [επιπλεόν... μήπως αυτό δεν μυρίζει σκάνδαλο.. δώρα οθόνες, παιχνίδια, πολυμηχανήματα, μακαρόνια, κονσέρβες, μαρμελάδες και ότι μπορεί να φανταστεί ο καθένας].
-Και μη ξεχνάμε ότι οι προδιαγραφές των Η/Υ προκαλούν υποψίες (…)
Να πάμε παρακάτω; Ποια είναι η εξοικείωση των παιδιών με τη χρήση του Η/Υ και τις ΤΠΕ; Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο της Κοινωνίας της Πληροφορίας (ΚτΠ) περίπου εννέα στους δέκα μαθητές δημοτικού και γυμνασίου διαθέτουν ηλεκτρονικό υπολογιστή, έχουν πρόσβαση στο Διαδίκτυο και κάνουν χρήση κινητού τηλεφώνου. Μάλιστα, οι μισοί από αυτούς είναι καθημερινοί χρήστες. Με αυτά τα δεδομένα, το Παρατηρητήριο για την ΚτΠ κάνει λόγο για απόλυτη εξοικείωση της νέας γενιάς, από 8 έως 15 ετών με τις Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) με το 85% των παιδιών ηλικίας 8-15 ετών να διαθέτει Η/Υ, το 80% να έχει πρόσβαση στο Διαδίκτυο και το 94% κάνει χρήση κινητού τηλεφώνου (κυρίως προπληρωμένης τηλεφωνίας). Επίσης, τα παιδιά παρουσιάζουν διπλάσια ποσοστά χρήσης του Διαδικτύου σε σχέση με τον γενικό πληθυσμό και στα ενδιαφέροντα των μαθητών κατά τη χρήση των ΤΠΕ και του Διαδικτύου συγκαταλέγονται η ψυχαγωγία, η αναζήτηση πληροφοριών και η επικοινωνία. Τέλος, οι δεξιότητες στη χρήση των ΤΠΕ αποκτήθηκαν από τους μαθητές με τη βοήθεια συγγενών και φίλων (περισσότερα εδώ).Συνεπώς, λέω εγώ, και κάποιοι ακόμα μαθητές 12-13 ετών απέκτησαν Η/Υ και οι πλειοψηφία των μαθητών-χρηστών της ίδιας ηλικίας και δωρεάν netbook. Να σχολιάσω ότι οι μαθητές λίγοι θέλετε, πολλοί θέλετε, όλοι θέλετε με «μίσος» και βαρεμάρα βλέπουν τα σχολικά βιβλία, όχι όμως και το μαθητικό netbook! Δε μου φεύγει από το μυαλό η απάντηση 13χρονης μαθήτριας σχολείου της επαρχίας, όταν με αποστροφή μου είπε: «Μόλις είδα ότι [στο αρχείο pdf που άνοιξα στο μαθητικό H/Y] είναι το βιβλίο της Βιολογίας [δείχνοντάς μου το βιβλίο στο θρανίο], αμέσως το έκλεισα!» Στην άλλη όχθη τώρα. (Επι)Γράφω σε παλαιότερο post (δες εδώ):
«Υπολογιστές στα σχολεία έχουμε, μαθητές εξοικειωμένους στο Διαδίκτυο έχουμε, αλλά τα 3/5 των εκπαιδευτικών δεν έχουν λογαριασμό e-mail». Είναι η αλήθεια. Ίσως μη αναστρέψιμη για κάποιους, στη λογική ότι πριν 30 και βάλε χρόνια, τότε που σπούδαζαν και ενηλικιώνονταν οι περισσότεροι από τους «κατακρινόμενους» σήμερα εκπαιδευτικούς, «ποντίκι = φάκα» και μόνο…(Και μη μου πεις αναγνώστη περί επιμόρφωσης 70 000 και πλέον εκπαιδευτικών στις ΤΠΕ του περιώνυμου α΄ επιπέδου, γιατί κι εγώ πήγα εκεί για τα 600 ευρώ…) Όμως, αν δεις τα στατιστικά του blogs.sch.gr σχεδόν 5000 εκπαιδευτικοί πειραματίστηκαν στη χρήση ιστολογίου. Υποθέτω απόρροια της επιμόρφωσης β΄ επιπέδου χωρίς ούτε ένα ευρώ όφελος για τον/την επιμορφούμενο/η. Συμπέρασμα: η κατάσταση μπορεί να αλλάξει.
Ποιοι εκπαιδευτικοί πήραν το μαθητικό netbook; Μα, σχεδόν όλοι όσοι το δικαιούνταν (δες εδώ)! Γιατί στην αντίθετη περίπτωση κάποιος βαλτός θα μπορούσε να ισχυριστεί: «Για ποιο λόγο όλοι οι εκπαιδευτικοί ανεξάρτητα επίδοσης στην τάξη, παίρνουν τον ίδιο μισθό;» Έλα μου, ντε! Προεκλογικό «κόλπο» το μαθητικό netbook; Μμμ, αν «γνωρίζεις από ΕΣΠΑ» το πρόγραμμα πρέπει πρώτα να εγκριθεί, βάλε κανα χρόνο πριν…Μάλλον οι εκλογές έπεσαν επάνω του...Όσο για τα 450 ευρώ, ανελαστική (άρπα-κόλα) δαπάνη αν προεκτιμήσεις το ποσό, και αυτή η ΕΕ είναι εναντίον του κρατισμού (και πιθανόν ή μάλλον εναντίον του OLPC, του "laptop των 100$"...) επειδή «πιστεύει» στη λεγόμενη «ελεύθερη αγορά». Βλέπεις κοτζάμ Microsoft αναγκάστηκε να συμμορφωθεί προς τις απαιτήσεις της ΕΕ, έτσι ώστε: Η δεσμευτική συμφωνία επιτρέπει στους Ευρωπαίους χρήστες που αγοράζουν νέους υπολογιστές με το νέο λειτουργικό σύστημα Windows 7 της Microsoft (αλλά και όσους «τρέχουν» τα παλαιότερα λειτουργικά Windows XP και Vista), να επιλέγουν αν θέλουν να εγκαταστήσουν το πρόγραμμα Internet Explorer της Microsoft ή κάποιο εναλλακτικό ανάλογο πρόγραμμα από άλλη εταιρεία (π.χ. Mozilla Firefox, Google Chrome, Opera, Apple Safari κ.α.)(δες εδώ). Εν κατακλείδι:
Σήμερα μπορώ να πω ότι συνεχίζω να συναντώ μέσα κι έξω από την τάξη τους πολλούς τεχνοφοβικούς εκπαιδευτικούς, αλλά και δυσανάλογα πολλούς άλλους, που βούτηξαν στα βαθειά με τις όποιες γνώσεις και την ανύπαρκτη επιμόρφωση ή/και υποστήριξη που έχουν/είχαν είτε διδάσκουν Ιστορία είτε Γεωγραφία είτε Θρησκευτικά είτε Πληροφορική, μα και τους φαν της ψηφιακής τάξης (περισσότερους απ΄ όσους υπολόγιζα…) είτε πιστοποιημένους είτε … «απιστοποίητους». Και το σημαντικότερο, κάποιους που αρνήθηκαν το κουπόνι των 450 ευρώ δηλώνοντας όχι ότι δεν ξέρουν, αλλά ότι δεν πρόκειται να χρησιμοποιήσουν Η/Υ στην τάξη τους. Από την άλλη, δε συνάντησα μαθητή που να μην ήθελε το netbook είτε για μάθημα στην τάξη (κύριε πότε θα κάνουμε μάθημα με τον υπολογιστή;) είτε για διαδικτυακά παιγνίδια και άλλα τινά στο σπίτι ή στο προαύλιο. Νομίζω ότι πρέπει να σταματήσει η όποια γκρίνια (αιτιολογώντας τη με εκπαιδευτικά, με στενά πολιτικά ή με ηθικοπλαστικά κριτήρια…).Νομίζω ότι τα επιχειρήματα (τα κατά και τα υπέρ) έχουν εκατέρωθεν εξαντληθεί. Κι αφού και Υπουργείο «Δια Βίου Εκπαίδευσης» και υπουργείο «Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης» έχουμε, το στρώσιμο στη δουλειά από την πρωτοχρονιά (όχι από τον εις τα ελληνικάς καλένδας Σεπτέμβριο…) επείγει. Όσοι οι πιστοί ας προσέλθουν και οι έχοντες την ευθύνη ας ορίσουν.
Και για να μη το ξεχάσω, στο φετινό διαγωνισμό των βραβείων eLearning 2009 ο δικτυακός τόπος «Διδάσκοντας Φυσικές Επιστήμες στο Καλλιτεχνικό Γυμνάσιο Αμπελοκήπων » κέρδισε το ασημένιο βραβείο της Intel ως η «καλύτερη on-line ή συνδυασμένη σειρά μαθημάτων» στην κατηγορία Μαθηματικά - Επιστήμες και Τεχνολογία (δες εδώ). Δύο ακόμα ελληνικές συμμετοχές (projects) συμπεριλήφθηκαν στο TOP-50 του διαγωνισμού ανάμεσα σε σχεδόν 700 elearning πανευρωπαϊκές συμμετοχές (δες εδώ ).Επιπροσθέτως μη μας διαφεύγουν και οι διακρίσεις Ελλήνων εκπαιδευτικών στους διαγωνισμούς της Microsoft (δες εδώ κι εδώ).
Έρρωστε και διαδικτυακά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Μπορεί να ενδιαφέρουν