Σάββατο 27 Φεβρουαρίου 2010

Διδασκαλία μέσω on line παιγνιδιού


Ένα on line παιγνίδι ρόλων (multiplayer online game) που απαιτεί από τους παίκτες να υιοθετούν μαθηματικές έννοιες, θα μπορούσε να φέρει επανάσταση στη διδασκαλία των μαθηματικών στο γυμνάσιο, σύμφωνα με τον μαθηματικό Keith Devlin του πανεπιστημίου του Στάνφορντ, ΗΠΑ. Ο οποίος υποστηρίζει ότι η διδασκαλία σε εθνικό επίπεδο μέσω ενός μαθηματικού παιγνιδιού θα ανέκοπτε (πιθανόν) την απομάκρυνση των Αμερικανών μαθητών ηλικίας 13+ ετών από τα μαθηματικά και τις φυσικές επιστήμες (αναλυτικά εδώ).
via panaretos blog

Κυριακή 21 Φεβρουαρίου 2010

Statistics και ...β΄επίπεδο!



Μετα το "Σερφάρω στη στάνη" η εφαρμογή των ΤΠΕ (MS Excel...) στην καθημερινότητα...της στάνης! H γιαγιά Παναγούλα και η κυρά Γιαννούλα ...στο ΚΣΕ Κωπαΐδας! Διαφήμιση-σεμινάριο ΤΠΕ β΄επιπέδου και βάλε!

Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου 2010

H ανάρτηση μαθήτριας στο facebook, η αποβολή, η μήνυση

Σχολιάζαμε αλλού για την αποβολή (αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος) 14χρονης μαθήτριας του γυμνασίου Χρυσοπηγής Χανίων, έχοντας κατά νου κατά πόσο το σχολείο μπορεί να επιβάλλει πειθαρχική ποινή για κάτι το οποίο αναρτάται στο Διαδίκτυο (δες εδώ)και με το αιωρούμενο ερώτημα αν αυτό είναι σύννομο. (Χωρίς βέβαια να θέλουμε σώνει και καλά να δικαιώσουμε τη μαθήτρια, όταν μας είναι άγνωστο ολόκληρο το περιεχόμενο της περίφημης ανάρτησής της στο facebook.) Και να που παρόμοια περίπτωση βρίσκεται σε εξέλιξη στις ΗΠΑ. Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφ. New York Times πριν από τρία χρόνια η Κatherine Evans μαθήτρια, τότε, στο Pembroke Pines Charter High School, Florida, ΗΠΑ, είχε την άποψη ότι η καθηγήτρια των Αγγλικών Sarah Phelps είναι η "χειρότερη καθηγήτρια που είχε ποτέ" στο σχολείο. Άποψη που ανάρτησε -που αλλού- στο facebook, προσκαλώντας και άλλους φίλους της να διαδηλώσουν την αντιπάθειά τους προς την καθηγήτρια. Πράξη που της στοίχισε τριήμερη αποβολή από το σχολείο με την αιτιολογία του "φυσικού και διαδικτυακού εκφοβισμού καθηγητή". Όμως, τον περασμένο Δεκέμβριο η 19χρονη σήμερα Katherine Evans, που πλέον φοιτά σε κολέγιο, αποφάσισε να μηνύσει το (πρώην) σχολείο της συνεπικουρούμενη από την Αμερικανική Ένωση Πολιτικών Ελευθεριών (American Civil Liberties Union). Σύμφωνα με την μήνυση, με την αποβολή παραβιάστηκε το δικαίωμα της "ελεύθερης και ανεμπόδιστης διακίνησης απόψεων και ιδεών στον δημόσιο χώρο". Στις 16 Φεβρουαρίου 2010, τοπικό δικαστήριο στην Φλόριντα έκρινε ότι η μήνυση ευσταθεί (ως προσωπική γνώμη, καθώς δεν περιείχε ύβρεις, συκοφαντίες κλπ.). Έτσι η υπόθεση θα φτάσει στις αίθουσες των δικαστηρίων, σε αντίθεση με το αίτημα του διευθυντή του σχολείου Peter Bayer, οποίος ζητούσε την απόρριψη της μήνυσης. Εις αναμονή λοιπόν...

Σάββατο 13 Φεβρουαρίου 2010

Παιδιά στο Διαδίκτυο, γονείς σε «απόγνωση»



Διαβάζω (δες εδώ): Παιδιά κάτω των 10 χρόνων στην Αυστραλία ανταλλάσσουν μηνύματα και φωτογραφίες σεξουαλικού περιεχομένου, χωρίς να ξέρουν ότι μια τέτοια πράξη θεωρείται εγκληματική και τιμωρείται από το νόμο. Δεν εκπλήσσομαι. Τα παιδιά θα είναι πάντα παιδιά, θα έχουν περιέργεια και αυθορμητισμό και άγνοια του κινδύνου όταν περιδιαβαίνουν τον τεράστιο εικονικό κόσμο του Διαδικτύου με τα θετικά του και τα, κατά συνθήκη, αρνητικά του. Ως εκ τούτου τα μηνύματα και οι φωτογραφίες σεξουαλικού περιεχομένου - και η ανεξέλεκτη πρόσβαση των παιδιών σε ιστοσελίδες πορνό (δες κι εδώ)- είναι μέσα στο παιγνίδι (όχι το παιδικό…) της διαδικτυακής πλέον κοινωνίας μας (ανάμνηση είναι το Playboy, οι φωτο γυμνών του οποίου φαντάζουν τόσο αθώες σήμερα…). Από την άλλη μήπως γονείς και σχολείο πρέπει να δώσουν μεγαλύτερη προσοχή στο φαινόμενο και να οργανωθούν κατάλληλα; Μήπως το σχολείο οφείλει πλην των παιδιών να ενημερώνει και τους γονείς , ώστε να είναι σε θέση να υποστηρίζουν τα παιδιά τους σε ζητήματα ηλεκτρονικής ασφάλειας, αλλά και να μαθαίνουν από αυτά; Όταν σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα στη χώρα μας (δες εδώ) το 99% των εκπαιδευτικών πιστεύουν ότι η ασφαλής χρήση του Διαδικτύου πρέπει να διδάσκεται στο σχολείο. Προχθές, ημέρα του Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου, ούτε μια αφίσα, ούτε μια πεντάλεπτη ομιλία δεν έγινε στα σχολεία. Ο φόβος και οι φοβίες για το Διαδίκτυο ολονέν και θα αυξάνουν όσο γονείς και εκπαιδευτικοί εκόντες-άκοντες παραμένουν ψηφιακοί μετανάστες έναντι των «ψηφιακών ιθαγενών»-παιδιών τους. Και όσο, στο σχολείο τουλάχιστον, θεωρούμε και τιμωρούμε (δες εδώ) ως «έγκλημα» την κοινωνική δικτύωση (λέγε με facebook).

Τρίτη 9 Φεβρουαρίου 2010

UoPeople, το πρώτο online χωρίς δίδακτρα πανεπιστήμιο!

Το πρώτο διαδικτυακό χωρίς δίδακτρα πανεπιστήμιο είναι γεγονός! Με πέντε μήνες ζωής, 300 ενεργούς φοιτητές, υποστήριξη από τα μεγαλύτερα εκπαιδευτικά ιδρύματα του κόσμου και προσωπικό υψηλού επιστημο-νικού επιπέδου, το πρώτο παγκόσμιο διαδικτυακό πανεπιστήμιο χωρίς δίδακτρα ήρθε για να φέρει τη μεγάλη επανάσταση στον χώρο της εκπαίδευσης. Ιδρυτής και πρόεδρός του είναι ο Ισραηλινός επιχειρη-ματίας Σάι Ρισέφ (Shai Reshef) ο οποίος εξηγεί: «Η εκπαίδευση έχει γίνει εξαιρετικά δαπανηρή υπόθεση. Πολλοί άνθρωποι δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν. Αυτό που κάνουμε είναι ακριβώς ο λόγος για τον οποίον εφευρέθηκε το Ιnternet. Γιατί να μη βοηθήσουμε τους ανθρώπους μέσω του Ιnternet, δημιουργώντας ένα πανεπιστήμιο που να προσφέρει μόρφωση χωρίς δίδακτρα;» (δες εδώ).Προς το παρόν το Πανεπιστήμιο του Λαού (UoPeople), όπως ονομάζεται, δεν είναι πιστοποιημένο, είναι καταχωρημένο νομικά σαν ίδρυμα στην Πασαντένα της Καλιφόρνια, ΗΠΑ, και αποτελεί ερευνητικό συνεργάτη της Νομικής Σχολής του Γέιλ, ΗΠΑ, έχει τη στήριξη των Ηνωμένων Εθνών και ακαδημαϊκών θεσμών υψηλής στάθμης, όπως το Πανεπιστήμιο Κολούμπια, ΗΠΑ, και το Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης. Δεν υπάρχουν δίδακτρα, δεν πληρώνει σχεδόν κανέναν από τους ακαδημαϊκούς οι οποίοι διδάσκουν στα προγράμματά του, αλλά διαθέτει όλα όσα χρειάζεται ένα μοντέρνο πανεπιστήμιο, εκτός από κτιριακές εγκαταστάσεις και αμφιθέατρα. Τα προγράμματά του μπορεί να τα παρακολουθήσει όποιος θέλει, από οποιαδήποτε χώρα του κόσμου, αρκεί να ξέρει αγγλικά και να μπορεί να πληρώσει ένα μικρό κόστος εγγραφής, το οποίο κυμαίνεται από 15 ως 50 δολάρια (ανάλογα με τη χώρα προέλευσης). Ακόμη, πρέπει να πληρώσει το κόστος των εξετάσεών του, το οποίο κυμαίνεται από 10 ως 100 δολάρια. Επί του παρόντος προσφέρει σπουδές στη Διοίκηση Επιχειρήσεων (Business Administration) και στην Πληροφορική (Computer Science). Για εγγραφές στην ιστοσελίδα του UoPeople http://www.uopeople.org/.

Σάββατο 6 Φεβρουαρίου 2010

Όλο και περισσότεροι Αμερικανοί νέοι αποχαιρετούν την μπλογκόσφαιρα…

Oι νεότεροι Αμερικανοί μπορεί να χρησιμο-ποιούν το Iντερνετ όλο και περισσότερο, αλλά αποχαιρετούν την μπλογκόσφαιρα (δες εδώ). Η ενασχόληση των εφήβων (12-17 ετών) και νεαρών ενηλίκων (18-29 ετών) με τη λεγόμενη «μπλογκόσφαιρα» μειώθηκε κατά 14%, αναφέρει μελέτη που εκπονήθηκε για λογαριασμό του Pew Ιnternet and American Life Project. Καθώς τα διάφορα εργαλεία που παρέχονται στους διαδικτυακούς τόπους κοινωνικής δικτύωσης μεταβλήθηκαν και η χρήση αυτών των σελίδων αυξήθηκε, οι νέοι στράφηκαν σε ταχύτερους τρόπους επικοινωνίας. . Ωστόσο, η ίδια μελέτη (ολόκληρη εδώ) κατέγραψε και μικρή αύξηση των μπλόγκερς ηλικίας μεγαλύτερης των τριάντα ετών Η Αμάντα Λένχαρτ, ερευνήτρια του Pew Institute, η οποία συνυπογράφει τη μελέτη, επισημαίνει ότι αυτές οι ταχύτερες μέθοδοι επικοινωνίας, το λεγόμενο «μικρομπλόγκινγκ», κέρδισαν έδαφος επιφέροντας τον... θάνατο στα υπόλοιπα μπλογκς. Επίσης διαπιστώ-νεται ότι οι περισσότεροι νέοι, το 55% της ηλικιακής ομάδας από 18 έως 29 ετών και το 27% της ομάδας από 12 ώς 17 ετών, μπαίνουν στο Ιντερνέτ μέσω του κινητού τους τηλεφώνου. Ενας μαθητής που ρωτήθηκε από τους ερευνητές απάντησε ότι οι έφηβοι δεν ενδιαφέρονται για τα μπλογκς επειδή πια ο κόσμος δεν έχει όρεξη να διαβάζει πολλά. Βέβαια η Λένχαρτ αμφιβάλλει ότι τα μπλογκς κινδυνεύουν με εξαφάνιση. Αντιθέτως πιστεύει ότι αυτοί που τα διατηρούν για προσωπικούς λόγους θα επικεντρώσουν το ενδιαφέρον τους σε διάφορες εκδηλώσεις όπως είναι ένας γάμος, ένα ταξίδι ή η γέννηση ενός μωρού.Και μεις εδώ ακόμα δεν αρχίσαμε!
Συμπληρωματικά δείτε κι αυτό, έχει ενδιαφέρον.

Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου 2010

Επιμόρφωση β΄επιπέδου: «Ξέμεινε από επιμορφούμενους;»

Παράταση μέχρι μεθαύριο Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου δόθηκε για την υποβολή αιτήσεων συμμετοχής στην πρώτη περίοδο επιμόρφωσης β΄επιπέδου… Δικαιολογία, ότι η πρόσκληση μόλις στο τέλος της προηγούμενης βδομάδας έφτασε σε πολλά σχολεία, αν και υποψιάζομαι ότι είναι (και) ο χαμηλός αριθμός αιτήσεων συμμετοχής των εκπαιδευτικών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.Αφού η κάλυψη για τις προσφερόμενες θέσεις για φιλόλογους και μαθηματικούς ήταν στο 60% και για τους εκπαιδευτικούς κλΠΕ04 ήταν μόλις 46% (στοιχεία μέχρι 30-1-2010, νεώτερα: εδώ ). Αντίθετα, η κάλυψη για δασκάλους και νηπιαγωγούς ξεπερνά το 130% - φαίνεται ότι η εγκύκλιος ...έφτασε νωρίτερα! Τώρα αν κάποιος υποστηρίξει ότι: πρώτον, πολλοί νεοδιόριστοι εκπαιδευτικοί γυμνασίων και λυκείων που θα ήθελαν, δεν έχουν πιστοποίηση α΄ επιπέδου, δεύτερο, «ακούγεται» αποτρεπτικό το «προτεραιότητα θα δοθεί στους εκπαιδευτικούς γυμνασίων και ειδικότερα εκείνων που διδάσκουν στις τάξεις Α΄ και Β΄…», τρίτο, η μεγάλη περίοδος επιμόρφωσης (δυο τρίωρες συνεδρίες τη βδομάδα από Φεβρουάριο μέχρι Ιούνιο) και τέταρτο η …απόσταση από το ΚΣΕ –σκέψου να πας στην Τρίπολη από τα Λαγκάδια ή το Λεωνίδιο και να γυρίσεις, δίχως να δικαιούσαι οδοιπορικά… (πέμπτο, ότι κάποιοι πιθανόν τη σνομπάρουν, δεν το λέω)(δες κι εδώ).Με άλλα λόγια, έπρεπε να είχε ανοίξει έγκαιρα η πιστοποίηση α΄ επιπέδου, από τον Οκτώβριο του 2009, έπρεπε να είχε γίνει καλύτερα η κατανομή των ΚΣΕ, ένα στην πρωτεύουσα του νομού και ένα στην περιφέρεια (εφόσον υπήρχαν οι αντίστοιχες αιτήσεις). Και όλα αυτά όταν υπήρχε η υποψία ότι με τις δυο περσινές περιόδους μάλλον είχε «εξαντληθεί» η δεξαμενή των …φαν των ΤΠΕ στην εκπαίδευση (πώς να το κάνουμε, το παραδέχεται και το ΥΠΔΒΜ&Θ: «μεγαλύτερη ανάγκη [επιμόρφωσης] διαπιστώθηκε πως την έχουν οι καθηγητές, οι οποίοι, σε αντίθεση με τους δασκάλους, είναι μεγαλύτερης ηλικίας και λιγότερο εξοικειωμένοι με τις νέες τεχνολογίες»). A, γιατί να μη δίνεται και από ένα μαθητικό netbook στους επιμορφούμενους που δεν έχουν πάρει; Θα ήταν κάποιο κίνητρο. Να το δούμε αλλιώς πάλι, ξανά μανά τα ύστερα πρώτα και τούμπαλιν. Καθυστερήσεις, βλέποντας και κάνοντας, ποιος έχει το πάνω χέρι, κτλ. Φάνηκε καθαρά σε μια από τις συναντήσεις της προηγούμενης εβδομάδας για τους επιμορφωτές: πολύ ΕΑΙΤΥ, ολίγον Παιδαγωγικό Ινστιτούτο (=οι συμπράττοντες επιστημονικοί φορείς), απαρατήρητος (;) ο ΟΕΠΕΚ (= ο δικαιούχος φορέας). Τι ελέχθη; Μα, ό,τι λέμε κι ακούμε σχεδόν μια 10ετία τώρα από τα ίδια πάνω κάτω πρόσωπα (ουδείς ψόγος) … Κατά τα άλλα, εμφανές το στήσιμο του προγράμματος στο «παρά πέντε» παρόλα τα καινοτόμα στοιχεία που παρουσιάζει φέτος (λ.χ. πρακτική εφαρμογή στην τάξη), πατριωτικές προτροπές του τύπου «ξεκινάτε και είμαστε μαζί σας» ή συζητήσεις επιμορφωτή-επιμορφούμενων μέσω skype, οργάνωση μορφής «το νέο επιμορφωτικό υλικό έρχεται», «περισσότερα στοιχεία για τη διαδικασία αποζημίωσης καθώς και το ύψος αυτής θα γίνουν γνωστά με την έκδοση του Οικονομικού Οδηγού Διαχείρισης»…Τι να πω, τα τετριμμένα: θέλει καλό σχεδιασμό, έγκαιρο προγραμματισμό και δουλειά η e-ταξη...
Μπορεί να ενδιαφέρουν