Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου 2011

Ο μικρότερος υπολογιστής στον κόσμο

Στο μάτι ασθενούς με γλαύκωμα εμφύτευσαν Αμερικανοί ερευνητές του πανεπιστημίου του Μίσιγκαν, HΠΑ, το μικρότερο ηλεκτρονικό υπολογιστή που δημιουργήθηκε ποτέ, με επιφάνεια μόλις ενός τετραγωνικού χιλιοστού!Το μικροσκοπικό κομπιούτερ που περιλαμβάνει έναν χαμηλής ενέργειας επεξεργαστή, έναν αισθητήρα πίεσης του αίματος στο μάτι, μια μνήμη, μια πολύ λεπτή μπαταρία - φιλμ, μια ηλιακή κυψέλη και μια ασύρματη κεραία, που μεταδίδει δεδομένα σε μια εξωτερική συσκευή ή σε ένα δίκτυο υπολογιστών.Η συσκευή παρακολουθεί συνεχώς την πίεση του αίματος στο μάτι του ασθενούς και την εξέλιξη του γλαυκώματος, μιας πάθησης που μπορεί να επιφέρει τύφλωση. Κάθε 15 λεπτά κάνει αυτόματα μετρήσεις, ενώ καταναλώνει κατά μέσο όρο 5,3 νανοβάτ.Για να φορτίζεται η μπαταρία, το μάτι του ασθενούς πρέπει να εκτίθεται επί δέκα ώρες σε φωτισμό εσωτερικού χώρου ή σε μιάμιση ώρα φωτός από τον ήλιο. Ο υπολογιστής - πομπός μπορεί να αποθηκεύσει δεδομένα μέχρι μιας εβδομάδας προτού τα μεταδώσει σε κάποια συσκευή - δέκτη.

Πηγή: http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=2&artId=386500&dt=25/02/2011#ixzz1EzrTduE8

Σάββατο 19 Φεβρουαρίου 2011

Πρόσκληση για νέους επιμορφωτές β΄ επιπέδου

Δημοσιεύθηκε η πρόσκληση για εκδήλωση ενδιαφέροντος για εκπαίδευση επιμορφωτών β' επιπέδου (εδώ ) στο πλαίσιο των πράξεων «Επιμόρφωση των Εκπαιδευτικών για την Αξιοποίηση και Εφαρμογή των ΤΠΕ στη Διδακτική Πράξη» που του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Εκπαίδευση και δια βίου μάθηση», ΕΣΠΑ 2007- 2013, που υλοποιείται με τη συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) και του Ελληνικού Δημοσίου και είναι ευρύτερα γνωστή ως «έργο επιμόρφωσης Β' επιπέδου». Οι αιτήσεις - δηλώσεις των ενδιαφερομένων θα υποβάλλονται από τις 16 Φεβρουαρίου 2011 μέχρι και τις 3 Μαρτίου 2011 (ώρα 15:00), στη διεύθυνση: http://b-epipedo2.cti.gr/mis(επιλογή: υποβολή αίτησης για εκπαίδευση επιμορφωτών β' επιπέδου). Η πρόσκληση είναι διαθέσιμη εδώ .Όσοι οι πιστοί προσέλθετε!
4-3-2011 Παράταση προθεσμίας υποβολής αιτήσεων μέχρι την Τρίτη 8 Μαρτίου, εδώ.

Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου 2011

Παιδιά και Διαδίκτυο #2



Ενενήντα μαθητές σχολείων έχουν επίσημα καταγραφεί να έχουν προβλήματα εξάρτησης από το Διαδίκτυο και τα βιντεογκέιμ, αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια εκδήλωσης του Υπουργείου Παιδείας για την Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου 2011 «να τα μάθουμε να χρησιμοποιούν δημιουργικά το Διαδίκτυο». Στην εκδήλωση μίλησαν και παιδιά που έπεσαν θύματα σε «παγίδες» που κρύβει το Διαδίκτυο. Και όπως δήλωσε η συντονίστρια του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου (δες εδώ) πολλοί νέοι ζουν σήμερα περισσότερο στην εικονική ζωή του Διαδικτύου και στα διαδικτυακά παιχνίδια παρά στην πραγματική ζωή. Έτσι, παγκοσμίως:
-Οι παίκτες ξοδεύουν κατά μέσον όρο οκτώ ώρες την εβδομάδα παίζοντας online. Το Facebook αναφέρει περισσότερους από 500 εκ. ενεργούς χρήστες.
-Οι χρήστες του Facebook ξοδεύουν συνολικά 700 δισ. λεπτά στον ιστοχώρο τον μήνα.
- Ο μέσος χρήστης αναρτά 90 φορές περιεχόμενο μηνιαίως.
- Τον Νοέμβριο του 2010 ήταν καταχωρισμένοι 21,3 εκ. λογαριασμοί στο παιχνίδι Second Life.
-Δεκατρία εκατομμύρια παίκτες δρουν στο World of Warcraft, στο δημοφιλέστερο WoW (MMORPG) διαδικτυακό παιγνίδι ρόλων σε εικονικό κόσμο.
- Τα παιχνίδια MMORPG είχαν 1,5 δισ. δολάρια έσοδα από εγγραφές παγκοσμίως το 2008, ενώ προβλέπεται τα έσοδα αυτά να φθάσουν στα 2,5 δισ. δολάρια ως το 2012.
- Το 2009 οι συναλλαγές και πωλήσεις εικονικών αγαθών σε εικονικούς κόσμους υπολογίστηκαν σε 18 δισ. δολάρια.
Με άλλα λόγια, ας μη να κρυβόμαστε πίσω από ένα avatar
Επίσης σύμφωνα με έρευνα της Eurostat (εδώ) εντυπωσιακή είναι η απουσία φίλτρων προστασίας των παιδιών από ακατάλληλο περιεχόμενο σε οικιακούς υπολογιστές οικογενειών. Ο μ.ο. της ΕΕ είναι 14% και το μεγαλύτερο ποσοστό, σε Λουξεμβούργο και Σλοβενία, φτάνει μόλις το 25%, ενώ ακολουθεί η Γαλλία με 24%. Στην Ελλάδα αντίστοιχα προγράμματα προστασίας χρησιμοποιούν μόλις 8 στις 100 οικογένειες, ενώ τα χαμηλότερα ποσοστά εντοπίζονται σε Βουλγαρία (2%), Ρουμανία και Σλοβακία (3%). Δες ακόμα "Τρεις ελληνικές ιστοσελίδες για παιδιά βραβεύονται στην Ευρώπη" και "5 δικτυακοί τόποι με βίντεο για παιδιά"

Τρίτη 8 Φεβρουαρίου 2011

Mαθητικό e-mail@sch.gr

Mαθητικό e-mail και προσωπικό λογαριασµό σε όλους τους µαθητές Γυµνασίων και Λυκείων παραχωρεί το υπουργείο Παιδείας στο πλαίσιο του "Νέου σχολείου" και την εξοικείωση των μαθητών με το Διαδίκτυο και τις ΤΠΕ. Oι µαθητικοί λογαριασµοί δημιουργούνται από το σχολείο (διαχειριστής) μέσω της πλατφόρμας http://www.sch.gr/ του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου. Ο λογαριασμός έχει ετήσια ισχύ, το σχολείο έχει την εποπτεία του τρόπου χρήσης του και πρέπει να χρησιµοποιείται αποκλειστικά και µόνο για εκπαιδευτική χρήση στα πλαίσια των σχολικών δραστηριοτήτων, δηλαδή ανταλλαγή µηνυµάτων µε συµµαθητές, καθηγητές και φίλους και ανταλλαγή εκπαιδευτικού υλικού, φωτογραφιών και άλλων, νόµιµων, αρχείων. Σε περίπτωση που διαπιστωθεί κακόβουλη χρήση, ο λογαριασµός θα απενεργοποιείται ή θα διαγράφεται µόνιµα. Και αν κατάλαβα καλά η χρήση του συγκεκριμένου λογαριασμού email είναι δωρεάν αποκλειστικά και μόνο στο σχολείο...Τώρα θα μου πεις και τι έγινε, οι περισσότεροι μαθητές και email έχουν και σελίδα στο facebook και δεν ξέρω τι άλλο...Εξάλλου, από χρόνια το ΠΣΔ έδινε αυτή τη δυνατότητα στους μαθητές της γ΄τάξης Γυμνασίου. Πάντως είναι θετικό το μέτρο για ενδοσχολική επικοινωνία. Δείτε τη σχετική εγκύκλιο εδώ.

Κυριακή 6 Φεβρουαρίου 2011

Με το Dropbox πάμε παντού!



Το Dropbox είναι ένα ακόμα web περιβάλλον ιδιαίτερα σημαντικό για την online διαχείριση των δεδομένων. Η λειτουργία αυτής της υπηρεσίας είναι πολύ απλή. Αρχικά κατεβάζουμε την εφαρμογή (download από εδώ) και την εγκαθιστούμε στον υπολογιστή μας. Στην συνέχεια δημιουργούμε έναν λογαριασμό που μας ζητείτε, και στη συνέχεια επιλέγουμε – λογικά – το δωρεάν βασικό πακέτο των 2 GB που το σύστημα μας προσφέρει (αυτό των 100 GB στοιχίζει περίπου $20 το μήνα…). Μετά από αυτό δημιουργείται αυτόματα στον υπολογιστή μας ένας φάκελος Dropbox και ταυτόχρονα ένας αντίστοιχος φάκελος στο Internet. Αυτό ήταν. Μετά από τα παραπάνω οτιδήποτε προστίθεται στον φάκελο του υπολογιστή μας, αντιγράφεται και συγχρονίζεται με τον αντίστοιχο φάκελό μας (κάπου) στο Διαδίκτυο και τούμπαλιν! Με drag and drop φέρνουμε τα αρχεία μας στο στo φάκελο [κουμπί] Files του Dropbox και τέρμα η μεταφορά αρχείων από το έναν υπολογιστή στον άλλο… όπου κι αν δουλεύουμε, τι κι αν ξεχάσαμε στο σπίτι το φλασάκι μας… Αν θέλουμε να μοιραστούμε κάποια αρχεία μας με άλλους, τα μεταφέρουμε στο φάκελο Sharing και προσκαλούμε φίλους και συνεργάτες. Πρόκειται για χρήσιμη εφαρμογή, επειδή δίνει τη δυνατότητα σε μια ομάδα ατόμων να δουλεύουν μαζί, αφού με το Dropbox τα αρχεία συγχρονίζονται αυτόματα σε όλους τους υπολογιστές, και στο δικό μας. Αν πάλι θέλουμε να στείλουμε κάποιο αρχείο με email, μπορούμε να το κάνουμε χωρίς επισύναψη στο email…Πώς; Απλά, βάζουμε τα αρχεία μας στο φάκελο Public και το Dropbox δημιουργεί (δες οδηγίες) ένα μοναδικό URL για κάθε αρχείο, το Public link. Στέλνουμε λοιπόν το, όνομα και πράγμα, public link! Υπόψη ότι οι φάκελοι Photos και Public (δημιουργούνται αυτόματα στο Files) είναι φανεροί σε όλους.Για βοήθεια,σε κάθε πεδίο, κλικ στο κουμπί Help.
H διαδικτυακή υπηρεσία Dropbox ανήκει στα «δίκτυα νέφους» ή cloud computing – οι υπηρεσίες cloud computing (YouTube, GoogleDocs, Skype, Slideshare, Scribd κλπ. …) συνίστανται κυρίως στο ότι όλα τα δεδομένα δεν αποθηκεύονται τοπικά, λ.χ. στο σκληρό δίσκο, αλλά σε κάποιο server κάπου στο Διαδίκτυο ή σε συστήματα που βασίζονται σε web τεχνολογίες, ενώ και οι εφαρμογές «τρέχουν» σε αντίστοιχα περιβάλλοντα.

Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου 2011

Google Art Project: Η Google μάς πάει μουσείο!



Το νέο πρόγραμμα της Google, το Google Art Project, μας δίνει τη δυνατότητα να επισκεφτούμε δεκαεπτά από τα σηματικότερα και πλέον φημισμένα μουσεία τέχνης του κόσμου και τη δυνατότητα να ανακαλύψουμε και να δούμε περισσότερα από χίλια έργα τέχνης! Όλα από την καρέκλα μας, στο Διαδίκτυο, με εξαιρετική λεπτομέρεια. Η εφαρμογή περιλαμβάνει τη δυνατότητα πανοραμικής περιήγησης σε συγκεκριμένες γκαλερί, χρησιμοποιώντας την τεχνολογία Street View εσωτερικού χώρου και περιλαμβάνει εξαιρετικά υψηλής ανάλυσης φωτογραφίες διασήμων έργων τέχνης, καθώς και την αντιπαραβολή περισσότερων από χιλίων άλλων εικόνων σε ένα σημείο. Με αυτό το μοναδικό πρόγραμμα, ο καθένας, οπουδήποτε και αν βρίσκεται, θα έχει τη δυνατότητα να μάθει για την ιστορία αλλά και τους καλλιτέχνες οι οποίοι βρίσκονται πίσω από ένα τεράστιο αριθμό έργων τέχνης με το κλικ ενός ποντικιού (δες κι εδώ).
Και κάποιες οδηγίες πλοήγησης για το διαδικτυακό επισκέπτη: Ανοίξτε την εφαρμογή http://www.googleartproject.com/ και στη συνέχεια επιλέξτε από τη λίστα το μουσείο που θέλετε να περιηγηθείτε. Κατόπιν κάντε κλικ είτε στο εικονίδιο «View Artwork» είτε στο «Explore the museum». Αν επιλέξετε το πρώτο, στην οθόνη που ανοίγει, πατώντας το κουμπί «Visitor Guide» (πάνω δεξιά) έχετε το (ενσωματωμένο στο post) κατατοπιστικό βιντεάκι με τις οδηγίες πλοήγησης (μπορείτε να επιλέξετε υποτιτλισμό, στην αγγλική, «ανοίγοντας» το βίντεο στο YouTube και πατώντας το εικονίδιο cc ). Πατώντας το διπλανό κουμπί >>i(information) ανοίγει ένα πλαίσιο πληροφοριών, όπου υπάρχουν περισσότερα για το έργο τέχνης, ένα βίντεο στο YouTube με την ανάλυση του έργου, πληροφορίες για τον καλλιτέχνη, άλλα έργα του κλπ. Αν επιλέξετε «Explore the museum», στην οθόνη που ανοίγει, εμφανίζονται πάλι τα κουμπιά «Visitor Guide» και >>i με παρόμοια λειτουργία. Ιδιαίτερα χρήσιμη η επιλογή Floor Plan στο >>i (information).Τέλος δημιουργείστε τη δική σας συλλογή με κλικ στην επιλογή «Create your own collection» (κάτω δεξιά) που επιτρέπει στον χρήστη να σώσει συγκεκριμένες οπτικές οποιουδήποτε από τα 1000 έργα τέχνης και να χτίσει τη δική του προσωπική συλλογή. Καλή περιήγηση λοιπόν! (Και προσοχή στην εικονική "συλλογή" σας.Υπάρχει περίπτωση να θεωρηθεί τεκμήριο ...και να φορολογηθεί!)
Μπορεί να ενδιαφέρουν