Παρασκευή 30 Ιανουαρίου 2015

Περί προτζέκτορος και επιδιασκοπίου


Μμμμμ, δεν πρόλαβε να καθίσει στην καρέκλα του ο νέος υπουργός Παιδείας Αριστείδης Μπαλτάς, κι άρχισαν τα όργανα… Σε παλαιότερο άρθρο του (δες εδώ) υποστήριζε μεταξύ των άλλων ότι: «Η διδακτική σχέση είναι σχέση ενσώματη. Δεν περιορίζεται σε λόγια, αλλά περιλαμβάνει τον τόνο, την ένταση, το χρώμα και τους κυματισμούς της φωνής, το βλέμμα, το χαμόγελο, την έκφραση του προσώπου, τη χειρονομία, την κίνηση του σώματος ολόκληρου. Η κιμωλία και ο πίνακας είναι οργανική επέκταση των παραπάνω. Ακόμη κι αν -ή επειδή- είναι κακής ποιότητας και λερώνουν. Προτζέκτορες, επιδιασκόπια και λοιπά υποκατάστατα αποστειρώνουν τη διδακτική σχέση. Την εξαϋλώνουν τείνοντας τελικά να την καταργήσουν.» (…) Με το να συμφωνώ ή να διαφωνώ με τα παραπάνω δε θα είχε αξία… Εκ της εμπειρίας μου όμως θα υποστηρίξω ότι ναι μεν η διδασκαλία στην τάξη είναι αλληλεπίδραση - «σχέση ενσώματη»- δασκάλου μαθητών, αλλά η «παράσταση» ενδυναμώνεται όχι μόνο με τον κιμωλιοπίνακα αλλά και από τα της εκπαιδευτικής τεχνολογίας βοηθήματα, τους «προτζέκτορες, επιδιασκόπια και λοιπά υποκατάστατα»- μη πω για τον Η/Υ, το βιντεοπτοβολέα, τα εκπαιδευτικά λογισμικά και τα λοιπά και πολλά της σημερινής εκπαιδευτικής τεχνολογίας… Κι από την άλλη ποια άραγε θα είναι η διαχείρηση του νέου ΕΣΠΑ ως προς τις ΤΠΕ ή την την ψηφιακή τάξη, όταν ο καθ΄ύλην αρμόδιος υπουργός έχει μείνει στον οβερχέντ και τα "κακά" του; Και για να επανέλθω, παλαιά μου άποψη ότι στην τάξη δίνουμε «παράσταση» κι όσο καλύτεροι είμαστε σε αυτήν τόσα και τα αποτελέσματά της- ένα από τα μαθήματα των λεγόμενων καθηγητικών σχολών και αυτών των δασκάλων όφειλε να είναι οι σπουδές θεάτρου, η ορθοφωνία και τα συναφή. Για όσους πιθανόν δεν γνώρισαν ή δεν γνωρίζουν περί του προτζέκτορος και του επιδιασκοπίου στη διδακτική πράξη, για το παρελθόν δηλαδή, μια ματιά εδώ.

Παρασκευή 16 Ιανουαρίου 2015

Πιστοποίηση α΄επιπέδου


Νέα προγράμματα πιστοποίησης α' επιπέδου στις ΤΠΕ θα υλοποιηθούν στο διάστημα Φεβρουαρίου – Απριλίου 2015 στα Κέντρα Πιστοποίησης (ΚεΠΙΣ). Σ ε αυτά μπορούν να συμμετάσχουν μόνιμοι εκπαιδευτικοί της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, καθώς και εν ενεργεία αναπληρωτές της δημόσιας εκπαίδευσης, όλων των κλάδων -εκτός των εκπαιδευτικών του κλάδου ΠΕ19/20 για τους οποίους η πιστοποίηση α' επιπέδου δεν αποτελεί προϋπόθεση για τη συμμετοχή τους στα προγράμματα επιμόρφωσης. Οι αναπληρωτές και οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί οφείλουν να προσκομίσουν σχετική βεβαίωση από την οικεία διεύθυνση εκπαίδευσης. Τα προγράμματα πιστοποίησης προβλέπεται να ανακοινωθούν προς το τέλος Ιανουαρίου 2015, οπότε και να ξεκινήσουν οι αιτήσεις συμμετοχής των υποψηφίων, ενώ η έναρξη της διεξαγωγής των προγραμμάτων πιστοποίησης προγραμματίζεται για τις αρχές Φεβρουαρίου 2015. Περισσότερα εδώ στην Πύλη της επιμόρφωσης β' Επιπέδου ΤΠΕ (http://b-epipedo2.cti.gr ).

Πέμπτη 15 Ιανουαρίου 2015

Υπολογιστής σε μέγεθος USB stick!


Το Intel Compute Stick είναι ένας πλήρως λειτουργικός υπολογιστής που μοιάζει με ένα USB stick, συνδέεται μέσω HDMI σε οποιαδήποτε τηλεόραση και τρέχει Windows 8.1 ή Linux βασισμένο σε Intel Atom. Σύμφωνα με την Intel, ένας υπολογιστής σε αυτό το μέγεθος και με αυτή την επεξεργαστική ισχύ αρκεί για να εξυπηρετήσει τις ανάγκες για μια γρήγορη δουλειά, την επικοινωνία μέσω κοινωνικής δικτύωσης, το σέρφινγκ στον Παγκόσμιο Ιστό ή τη λήψη περιεχομένου με τεχνολογία ροής από διάφορες ιντερνετικές υπηρεσίες, όπως εκείνες για την διανομή ταινιών. Το ατού του είναι ότι μπορεί να μετατρέψει οποιαδήποτε τηλεόραση με HDMI σε οθόνη  υπολογιστή ή οποιαδήποτε τηλεόραση σε τηλεόραση με δυνατότητα πρόσβασης στο Ίντερνετ, γεγονός που την καθιστά, κατάτι, Smart TV. Αναμένεται να κυκλοφορήσει στα μέσα του 2015 στην τιμή των 150 $. Περισσότερα εδώ.

Τρίτη 13 Ιανουαρίου 2015

Τα "likes" αποκαλύπτουν τη προσωπικότητα του χρήστη;


 Δείξε μου τα "likes" (μου αρέσει) στο facebook να σου πω ποιος είσαι! Σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας  οι επιστήμονες, για πρώτη φορά, συμπέραναν ότι τα μηχανήματα μπορούν πλέον να «διαβάσουν» πιο σωστά έναν άνθρωπο,  συγκρίνοντας άμεσα την ικανότητα των υπολογιστών και των ανθρώπων, όσον αφορά την ακρίβεια των κρίσεων για την προσωπικότητα και. Η κρίση των υπολογιστών βασίζεται σε λογισμικό που χρησιμοποιεί ένα μόνο κριτήριο: τα "likes" (μου αρέσει) ενός ανθρώπου στο facebook σχετικά με διάφορα πράγματα, όπως ταινίες, μουσική, βιβλία, σπορ, προϊόντα, διασημότητες, πολιτικούς κ.α. Προηγούμενες μελέτες είχαν δείξει ότι τα «likes» ενός χρήστη, που θεωρούνται το «ψηφιακό αποτύπωμά» του, μπορούν να αποκαλύψουν τις πολιτικές και σεξουαλικές τάσεις του. Οι ερευνητές των πανεπιστημίων Κέμπριτζ της Βρετανίας και Στάνφορντ των ΗΠΑ που έκαναν την έρευνα, ανέπτυξαν ένα λογισμικό που μελετώντας το facebook  μπορεί να αξιολογήσει μια προσωπικότητα με μεγαλύτερη ακρίβεια από ό,τι οι φίλοι και τα μέλη της οικογένειας, παρ’ όλο που οι τελευταίοι έχουν οικειότητα με έναν άνθρωπο. Μόνο ο ή η σύζυγος τα καταφέρνει (οριακά) καλύτερα από τον υπολογιστή.Το μοντέλο των ερευνητών αποτελεί μια εντυπωσιακή απόδειξη της ικανότητας των υπολογιστών να αναλύουν τα ψυχολογικά χαρακτηριστικά ενός ανθρώπου μέσω ανάλυσης ψηφιακών δεδομένων (data) και τίποτε άλλο. Το γεγονός ότι οι μηχανές μπορούν να μάθουν έναν άνθρωπο καλύτερα και από τους συνανθρώπους του, όπως είπαν οι επιστήμονες, αποτελεί ένα σημαντικό ορόσημο στον μακρύ δρόμο για μια πιο στενή σχέση μεταξύ ανθρώπων και μηχανών. «Στο μέλλον οι υπολογιστές θα μπορούν να διαβάζουν τα ψυχολογικά γνωρίσματά μας και να αντιδρούν ανάλογα, οδηγώντας έτσι στην ανάδυση μηχανών με συναισθηματική νοημοσύνη και κοινωνική επιδεξιότητα», δήλωσε η υπεύθυνη της μελέτης Γου Γιουγιού του Κέντρου Ψυχομετρικής του πανεπιστημίου του Κέμπριτζ. «Υπό αυτή την έννοια, οι διαδράσεις ανθρώπων - υπολογιστών που αποτυπώνονται σε ταινίες επιστημονικής φαντασίας όπως το φιλμ «Δικός της», φαίνεται να βρίσκονται πλέον στη σφαίρα του εφικτού», πρόσθεσε. Περισσότερα εδώ.

Σάββατο 10 Ιανουαρίου 2015

Ψηφιακά τεστ φυσικής!

...στη σελίδα της Ελένης Παλαιολόγου (κλικ εδώ)! H διόρθωση γίνεται αυτόματα και τα αποτελέσματα στέλνονται στο e-mail! Ο μαθητής μπορεί να δει πού απάντησε σωστά και πού λανθασμένα και ποια είναι η σωστή απάντηση. Τα τεστ έγιναν με την εφαρμογή Question Writer.Μια δοκιμή επιβάλεται!
Μπορεί να ενδιαφέρουν